Bokmärken och deras historia - en samlingsbild.

Hej, det är jag som sköter hemsidan lekomera, där vi tittar på leksaker, pyssel och har roligt tillsammans. Som förskolelärare fascineras jag dagligen av hur man med enkla medel kan lära små barn genom lek.

Bokmärkets historia

I början av 1800-talet i Tyskland uppfann den tysk-franska litografen Godefroy Engelmann en ny typ av tryckning: kromlitografin. Men hjälp av denna nya tryckmetod kunde man trycka både mer och billigare av samma tryck samtidigt som färgkvaliteten också förbättrades. Nu kunde man börja producera affischer, reklam och vykort betydligt billigare och i större utsträckning. Det var också i den här vevan som bokmärkesförsäljningen verkligen tog fart. Bokmärken blev mer lättåtkomliga och omvandlades till samlarobjekt som till och med barn kunde samla på.

Bokmärken efter 1865

Ett antikt bokmärke med motiv från Nils Holgersson.Från början var bokmärkena platta, fernissade och fyrkantiga, men efter 1865 kunde man trycka dem på ett nytt sätt och de kom att se ut som de gör idag: glansiga, utstansade och med relief. På 1950-talet blev de allt vanligare även i Sverige och de blev till stora bytes- och samlarobjekt samtidigt som barn började byta dem på skolgårdarna. När man bytte bokmärken så använde man ofta någon typ av slumpfaktor. Man kunde lägga några bokmärken i en skrivbok med sidorna stängda och när man sedan byter tar den andra personen ett bokmärke utan att någon av parterna visste vilket som hen skulle få. Detta ledde såklart till många besvikelser, men ledde också till att de lärde sig hantera förluster samt blev bättre på affärer.

Motiven

Ett antikt bokmärke som föreställer en pojke i hatt.Bokmärken har vissa motiv som återkommer oftare än andra. De motiv som kommer tillbaka är framförallt änglar, blommor och barn. Det är någonting med bokmärken som gör att vi gärna tycker att de ska vara söta och vackra att titta på, det får till och med gärna vara lite extra glitter på dem. Trots det finns det många andra typer av bokmärken som snarare kan räknas som coola än söta, till exempel återfinns det bland dem motiv som skepp, brandbilar och Star Wars. Efter mitten på 50-talet började det också komma bokmärken med motiv från olika serietidningar, som exempelvis Bamse och Kalle Anka. Idag är det inte alls lika vanligt att man samlar på bokmärken, vilket kan ha gjort att de gamla motiven börjar komma tillbaka i form av nytryck och olika auktionssajter som säljer dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *