Bordshockey från mästerskapen i edmonton.

Hej, det är jag som sköter hemsidan lekomera, där vi tittar på leksaker, pyssel och har roligt tillsammans. Som förskolelärare fascineras jag dagligen av hur man med enkla medel kan lära små barn genom lek.

Bordshockey är ett svensktillverkat sällskapsspel som ska simulera verklig ishockey. Spelet kan också klassas som en egen sport, med utövare över hela världen och officiella mästerskap.

Spelet

Spelet har ofta marknadsförts för hockeyintresserade barn. Det går ut på att två spelare står på varsin sida om bordet och kontrollerar varsina sex figurer. Figurerna styrs med metallreglage som skuts in och ut för att röra spelarna fram och tillbaka i en bestämd bana. Figurerna kan också roteras genom att spelaren vrider på reglaget, och på det sättet kan en puck skjutas och passas dem emellan.

Historia

Den svenske journalisten Berndt Unger tillverkade och uppfann en första prototyp på bordshockeyspelet som såldes till Aristospel. Efter andra världskriget och fram till 1957 tillverkade Aristospel 100 000-tals spel och exporterade också många till andra länder med stort hockey-intresse. Då var spelet tillverkat i trä med platta plåtfigurer som rörde sig i raka banor. 1957 gick företagets patent ut, och STIGA började tillverka liknande spel. STIGA utvecklade spelet till vad det är idag, med tredimensionella spelare och spår i böjda banor. Idag dominerar företaget helt på marknaden och tillverkar två olika modeller: standardmodellen ”Play Off” samt den snabbare varianten ”High Speed Edition”.

Sporten

I bordshockey är det viktigt med snabba dragningar och teknik. Det är en sport som blivit populär också bland vuxna. Genom oändligt med kombinationer och tricks kan spelaren alltid utvecklas och lära sig nya saker. Pucken ska kunna passas snabbt mellan figurerna för att kunna skjutas i mål utan att motståndaren hinner blockera.

I Sverige finns Bordshockeyförbundet som varje år arrangerar SM och turneringar i sporten. Sverige var först ut med ett nationellt förbund 1987 och har följts av många andra. 2005 bildades ett internationellt förbund, International Table Hockey Federation (ITHF). Samma år anordnades det första officiella världsmästerskapet. Förutom VM står också ITHF bakom de officiella reglerna för spelet. Reglerna styr bland annat vad som borträknar ett mål samt hur en tekning går till. Det är också bestämt att en officiell match varar i fem minuter.

Något som började som en leksak har alltmer blivit en seriös hobby med en riktig liga och världsrankning. Bordshockey är idag mer än en lek, det kallas istället ett ”schack i 100 km/h”.

Mer läsning? Läs vidare på bordshockey.nu vilket är en av de större portalerna i Sverige gällande bordshockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *