Ett enkelt växttryck med löv mot ett vitt tyg.

Hej, det är jag som sköter hemsidan lekomera, där vi tittar på leksaker, pyssel och har roligt tillsammans. Som förskolelärare fascineras jag dagligen av hur man med enkla medel kan lära små barn genom lek.

Gör om gamla kläder

De flesta samlar med tiden på sig tyger, kläder och andra textilier som man tröttnat på eller som gått sönder och som man inte längre använder. Här kommer några tips på hur man kan piffa till dem och göra dem roligare igen.

Gör ditt egna växttryck

Under sommaren och hösten hittar man ofta fina löv som man vill bevara. Om man inte vill pressa dem kan man göra avtryck av dem på kläder eller lakan. Vita eller andra ljusa tyger är att föredra om trycken ska synas bra. Metoden är egentligen väldigt simpel. Man tar tyget man vill trycka på och lägger på ett plant underlag. Därefter lägger man bladet där man vill ha avtrycket och ovanpå det lägger man ett papper som skydd. Därefter slår man ovanpå med en hammare så att bladet krossas och växtsaften färgar in tyget. Det blir ett ganska otydligt, men färggrant tryck. Tänk på att golvet kan skadas av hammaren och att om man tvättar textilien kan trycket försvinna. Det kan också hända att det bleknar något med tiden, men annars är det en kul piff på till exempel sommarklänningen.

Måla på tyg

Det är så lätt att få fläckar på kläder som man tycker om. Det kan vara alltifrån tomatsås till gräsfläckar. För att slippa slänga kläderna för att fläckarna inte går bort kan man köpa textilfärg i en pysselbutik och med hjälp av en plastficka trycka valfritt tryck på plagget. När man sedan ska trycka börjar man med att rita ut trycket på plastfickan och använder därefter en hobbykniv för att skära ut motivet. När man trycker kommer färgen att komma där man skurit ut. Lägg därefter en tidning inne i plagget (så att färgen inte går igenom), lägg plastfickan ovanpå och använd en pensel för att försiktigt lägga på färgen. Tänk också på att hålla plastfickan stilla så att man får ett tydligt tryck.

Piffa till med band

Det sista tipset kräver bara en sax och lite fantasi. Klipp i dina gamla kläder för att ge dem en ny stil. Om man exempelvis klipper av byxbenen på ett bar jeans så får man ett par nya shorts. En tröja kan man klippa av ärmarna och få till en snygg t-shirt. Om man gillar en mer ”rough” stil är detta ett bra tips för att göra om gamla kläder. Tänk bara på att vissa tyger fransar sig väldigt och inte håller så bra när man har klippt i dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *