Exempel i kalligrafi.

Hej, det är jag som sköter hemsidan lekomera, där vi tittar på leksaker, pyssel och har roligt tillsammans. Som förskolelärare fascineras jag dagligen av hur man med enkla medel kan lära små barn genom lek.

Kalligrafi

Bakgrund

Kalligrafin föddes i Kina då man började skriva med mjuka penslar för 2000 år sedan. Därifrån spreds den vidare till Korea och Japan. I Östasien har kalligrafi länge räknats som en konstform. Den kallas till och med för ”den högsta och ädlaste av alla konstarter”. Utövare kan liksom konstnärer vinna stor framgång för sitt arbete och kalligrafer har fortfarande hög status.

I modern kalligrafi används ofta en finare typ av papper. Istället för en vanlig spetspenna används ofta flytande bläck och bredare pennspetsar i metall. Verktygen syftar till att kalligrafen ska få god kontroll över bokstävernas formgivande och linjer. En kalligraf har genom mycket övning lyckats bli väldigt stadig och kontrollerad på handen. Det gör att bokstäverna ser konsekvent likadana ut. En duktig kalligraf kan också hantera olika typsnitt, alltså olika konstnärliga utformningar av samma ord och bokstäver.

Kalligrafi idag

I mångt och mycket har kalligrafin ersatts av de mekaniska typsnitt som används i datorer och tryckerier. Kalligrafin har dock inspirerat och gett upphov till utformningen av dessa typsnitt. Idag kanske vi har svårt att föreställa oss en kalligraf skapa grafiskt material, istället sköts sådant från en skärm. Men utan kalligrafin hade det överhuvudtaget inte funnits olika utformningar på bokstäver.

Idag har kalligrafi nya användningsområden, för även om vackra bokstäver kan tryckas så kan det inte bli ett unikt konstverk. Idag används kalligrafi exempelvis för att skapa vackra tavlor av citat och ord, men kanske allra vanligast är att det används till gratulationskort och fotoalbum. En fysisk penna har flera praktiska fördelar, och fortfarande är det dyrare och svårare att trycka ett vikt kort än att själv skriva ett. Uppfattningen tycks samtidigt vara att en text som skrivits för hand är mer personlig än en tryckt text.

Att kalligrafin skulle dö ut är svårt att föreställa sig, på samma sätt som att akustiska instrument inte försvinner för att det finns imiterande synthljud. I en tidsålder där alltmer sker mekaniskt, har människan en beundran för det som skapats av människohand, och den kommer bestå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *