Fyra tjejer poserar i kirugumi.

Hej, det är jag som sköter hemsidan lekomera, där vi tittar på leksaker, pyssel och har roligt tillsammans. Som förskolelärare fascineras jag dagligen av hur man med enkla medel kan lära små barn genom lek.

Kigurumi är ett plagg som både används vid utklädning och som mysplagg. Trenden, att skapa djurinspirerande dräkter som mysplagg, kommer från början från Japan vilket även dess namn avlöjar. Kortfattat är det en klassisk jumpsuit som sedan har sytts om till att även ha utseende av ett djur.

Vad kännetecknar Kigurumi?

Tjej i en katt kigurumi.På japanska betyder ordet ”djurkostym” och det är precis vad det är. I Sverige betyder ordet ”kostym” antingen snygga plagg (ofta används vid bröllop) eller en vad en person har på sig på en teater. Även med Kigurumi så är det en mix av detta. Barnen kan ha på sig dessa mysdräkter och vara snygga i vardagen. Samtidigt går det inte att komma ifrån att det är utklädnad.

Det som kännetecknar plagget är därmed mixen av mys och utklädnad. De ska även efterlikna ett djur. Om det exempelvis är en tiger så är plagget tigerrandigt och har en svans samt öron. Det går därmed att sy sin egen Kigurumi genom att exempelvis köpa en vit jumpsuit som man sedan sätter svarta streck på och därefter fäster öron och svans. Relativt enkelt har man skapat en zebrakigurumi.

Vilka djur finns det?

Det finns ingen regel för vilka djur som får efterliknas. Däremot avgör djurets utseende om det är lätt eller inte. Det är exempelvis betydligt lättare att skapa en dräkt som liknar en apa eller kanin än en elefant. Om djuret mest säregna utseende finns i ansiktet blir det svårt då dräkten inte går över ansiktet.

När används plaggen?

I Sverige har dessa mysplagg främst används för ”hemmamys”. Det är sällan man ser barn på stan eller i skolan med dem. Det är relativt vanligt med vanliga jumpsuits men när det kommer till Kigurumi känner många att det är för mycket maskeradkänsla.

I Japan är det däremot mer utbrett. Plagget kommer härifrån och landet har en lång tradition av att acceptera maskeradkläder i vardagen på ett helt annat sätt än i Sverige. Det är inte ovanligt att människor som tycker om mangakulturen klär sig och sminkar sig som dessa tecknade figurer. Även Kigurumi är relativt vanligt. Bland annat används de som mysoveraller för de som varit ute och åkt skidor en dag i bergen eller av annan orsak vill få upp värmen.

Vad kostar det?

En av de största återförsäljarna av dessa mysplagg tar 499 kr per dräkt. Det är en prisnivå som delas med många andra butiker. Sen finns det, som inom de flesta branscher, betydligt dyrare modeller. I Stockholm finns till och med butiker som syr upp dessa efter beställning vilket självklart skapar ett helt annat prisintervall.

Kirugumi som föreställer en sengångare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *