En bild på böcker som går att återanvända.

Hej, det är jag som sköter hemsidan lekomera, där vi tittar på leksaker, pyssel och har roligt tillsammans. Som förskolelärare fascineras jag dagligen av hur man med enkla medel kan lära små barn genom lek.

Återanvänd gamla böcker

De analoga böckernas stora era börjar ta slut. Läsplattor, ljudböcker och läsappar tar över deras plats. Deras föregångare ligger likväl hemma hos de flesta och skräpar. En del av böckerna är kära juveler som man har läst om otaliga gånger och inte vill göra sig av med för allt i världen, men en del är gissningsvis rena skräpet också. Det kan vara böcker som man fått i present och tyckte de var så dåliga att man aldrig tog upp dem igen eller så är det den där boken man glömde ute i regnet för två somrar sedan så att den förstördes. Det är dessa böcker som tipsen nedan riktar sig till, för att också ge trasiga böcker ett nytt liv.

Gör en hemlig gömma

En närbild på en enkel bokgömma.

För detta kommer du att förstöra i princip hela boken, men spara gärna sidorna som skärs ut för andra pyssel. Börja med att ta ett trälim och limma ihop i princip alla sidor i boken, men lämna de översta. Ta därefter och lägg ihop boken med något tungt ovanpå, det blir lätt knöligt annars. Nu kommer det som kan ta tid. När limmet torkat, ta en hobbykniv och börja försiktigt skära loss en fyrkant ur sidorna. Gömman kommer att bli så stor som fyrkanten görs. När hålet är så djupt som man önskar, kan man lacka insidan av den och därefter lägga boken på press och tork igen. När den torkat är gömman klar och man kan exempelvis lägga godis i den.

Bokpoesi

Något lätt och roligt som man kan göra med de utklippta sidorna är dikter. Det är väldigt enkelt, man tar helt enkelt och väljer ut olika ord från sidan som hör ihop på något sätt och skapar en dikt. Därefter stryker man över övriga ord, när man gör det kan det också vara roligt att måla en bild som hör ihop med det som dikten handlar om.

Gör om gamla burkar

Slutligen kan man också göra découpage med gamla boksidor, d.v.s limma fast dem på föremål för att dekorera dem. Découpage är väldigt enkelt, man tar helt enkelt boksidorna och limmar fast dem på exempelvis en ask eller papperskorg. Man kan ta både hela sidor och klippa ut enstaka ord eller meningar. Därefter lackar man över det hela och både sidorna och föremålet får ett nytt syfte. Découpagelim är att föredra till detta, men det fungerar också att späda ut trälim med lite vatten och använda det istället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *