Städa hemma.

Hej, det är jag som sköter hemsidan lekomera, där vi tittar på leksaker, pyssel och har roligt tillsammans. Som förskolelärare fascineras jag dagligen av hur man med enkla medel kan lära små barn genom lek.

För vissa barn är det en tydlig gräns mellan att hjälpa till i hemmet och att leka. Men det behöver inte vara så. Det handlar otroligt mycket om att bjuda in till lek på rätt sätt som förälder. Att exempelvis ta bort vassa knivar i köket så att barnet kan vara med och baka och laga mat. Att ha städsaker som barnen kan hantera osv.

Man måste komma ihåg att det är vi vuxna som visar våra barn vad som anses vara ”jobb”. Är det bara klagomål och ”suck och stånk” inför att huset ska städas kommer barnen ta efter. Och tvärtom.

Vilken bild ger du dina barn?

Ett företag som erbjuder hemstädning i Malmö skriver på sin hemsida ”Hemstädning – Hur kan vi hjälpa dig”. Som företag är det helt rätt ordval. Det säger att de kan HJÄLPA till med städning. Det är samma ord som vi vuxna ofta använder till barnen, ”Kan du HJÄLPA till?”. Men vi säger inte samma saker när vi ska spela Monopol eller UNO, ”Kan du HJÄLPA till att spela Monopol”.

Vi förmedlar skillnaden mellan roligt och tråkigt, fritid och jobb med både ord och kroppsspråk. Att köpa städprodukter (städleksaker) till barnen handlar om att sudda ut denna gräns. Det handlar även om att fundera över vad man själv sätter för gränser. Om barnet bygger med leksakshammare och leksakssåg så ses det som att de leker. Men när de dammsuger med en leksaksdammsugare så ses det som att de ”hjälper till” Eller?

Är det hjälp vi vill ha – eller lek? Det kan vara bägge. Men ibland är det vettigt att som förälder tänka över varför vissa leksaker köps in och varför man väljer just dessa. Oavsett så är det snygga och roliga leksaker.

Dammsugare.

Bild från CDON.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *