En mjälkkartong blir till krokodil i ett assemblagepyssel.

Hej, det är jag som sköter hemsidan lekomera, där vi tittar på leksaker, pyssel och har roligt tillsammans. Som förskolelärare fascineras jag dagligen av hur man med enkla medel kan lära små barn genom lek.

Assemblage

Det finns inom konsten en strävan att hela tiden förändra och använda material på nya sätt. Assemblage kan ses som ett uttryck av detta. Det är en teknik som istället för målning, lera och andra mer traditionella metoder används som ett uttryck i konsten. Ett assemblage är helt enkelt en samling av föremål som man har satt ihop i en installation. Precis som med annan konst kan assemblage både vara abstrakta och konkreta. När ett assemblage är konkret samverkar de olika sakerna på så sätt att de liknar något annat, t.ex ett ansikte. Konstnären kan också välja både att måla de olika individuella sakerna i andra färger eller att låta dem vara som de är.

Konstnärer som använt assemblage i sin produktion

En av de första att använda assemblage inom sitt konstnärsskap var Pablo Picasso som i början av 1900-talet började göra kubistiska konstruktioner vid sidan av sitt måleri. År 1914 gjorde han exempelvis konstverket Still Life som består av en bit av änden på en bordsduk, några träbitar och måleri som han gjort på dem. Picasso fortsatte att göra assemblage genom hela sin karriär.

Många surrealister jobbade också med assemblage. De var intresserade av psykologen Sigmund Freuds texter om drömmar och många av deras assemblage var därför en mix av saker som inte alls passade ihop. Konstverken kunde därför kännas smått obehagliga och märkliga.

Under 50 och 60-talet spridde konstformen sig och man använde ofta mer värdelösa och trasiga föremål för att göra sin konst. Några av konstnärerna på den här tiden var Mario Merz, Jasper Johns och Robert Rauschenberg. Många av deras konstverk var också väldigt expressionistiska och om färg var tillsatt var den vanligtvis väldigt slarvigt utdragen. Ett av målen med den här konsten var att utmana den ”fina” gallerikonsten som ansågs för kommersialiserad.

Gör ditt eget assemblage

Att göra sitt eget assemblage kan vara väldigt roligt, samtidigt som det är kreativt och ger en möjlighet att arbeta praktiskt. Man kan göra det hur stort eller litet man vill och så lätt eller avancerat som man vill. Det enda som man egentligen kan behöva är något att sätta ihop sakerna med, om man vill det. Det kan exempelvis vara en limpistol, tejp eller hammare och spik. Samla saker i en Secondhand-butik, på återvinningen eller ta det du har hemma. Därefter är det bara att släppa loss kreativiteten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *